Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 12983|回復: 61

Sony NEX6 開箱 + 旅行後的用後感 (P.5新增與DC大小比較圖)

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

事緣去完旅行後, 發覺部E-30負擔真係幾大(不論重量&size)
一次最多只可以拎一機三鏡(ultra wide+std zoom+tele zoom)
去旅行又無理由唔拎ultra wide而拎大光圈鏡 ... 變相支30.4就長期擺左o係防潮箱
(主要係攝影熱誠已經托唔起大機)

見到XE1 kit set個價錢ok就決定把心一橫轉會~~
但考慮部相機外型問題(個人比較內向及低調)同埋d鏡頭比較昂貴
(其實c/p值係高, 一見到xf 35.4同e 35.8差唔多價甚至仲平d就想爆粗)
以本人咁錫機既性格, 應該會長放防潮箱唔捨得用, 所以就轉而預訂nex6

um ... 開箱文, 應該係要睇下個箱

只係買左單鏡kit ...
覺得支55-210 得4.5-6.3好似麻麻地
諗住睇下遲d會唔會出支平價版, 又或者用手動定焦鏡代替

叉電裝置

現真身, cfd 25cm既pancake zoom

是nex6, 沒錯了~~

與5R最大的不同就係無180度反mon, 有evf同埋有內閃+hotshoe~

隨機附送Sony 16GB UHS-I SDHC card, 非常不錯 初時以為只係普通牌子8GB class 10 card
(後面為預訂附送的原廠機套, 應該唔會用, 有興趣的話可pm小弟, 參考過肥花二手價後決定以$300放售)

與E-30 size比一比, 就好似DC跟單反一樣
(E-30因有準買家臨時話唔要, 仍在放售中~ link: http://www.omuser.com/forum.php?mod=viewthread&tid=199621
現開心SALE大割引 $5,400 *觀看此post的優惠價* E-30 + 1454i + 40150 ii 全套, 請於pm時post此帖topic或link)

講番用後感, 去京都5天遊之後開始慢慢摸熟部機, 好壞唔係參半, 應該係比較好吧~
如果下一代可以改進埋d小缺點, 就真係完美了~~

pros:
1. 重量及size方面真係做得幾好, 握持感不俗, 很實在的感覺
2. iso簡直係踏入另一個世界, 比起之前由E-510轉E-30感到更大變化, iso3200都可用
3. 全景功能非常好用, 相比起要用xD card先影到全景, 真係得啖笑
4. 淨色filter幾好玩, 我覺得有趣過無恥filter (無話邊樣好d)
5. 操控尚算方便, 要較iso光圈都一click ok, 幾欣賞可以按menu時去番上一個選項既位置, 調較比較常用的option唔使碌餐死~
6. 慣左望vf, 個evf幾靚, 算係無ovf的一點慰藉
7. flip mon雖然無180度自拍, 不過低角度都尚算方便~~
8. 個DRO (dynamic range option?) 幾好用, 有5個levels可調較, 出黎既效果無hdr咁誇, 但o係某d場景都幾實用, 下面有圖簡單介紹
9. 用hybrid af既時侯, 對焦肯定左, 唔使郁一郁先confirm到 (實際and/or感覺上) 對焦都算幾快~
10. peaking 真係聞名不如見面, 用手動鏡實在太好用
11. 閃光燈可打bounce, 正啊~

cons:
1. 一上手就好唔like佢個持續對焦, 無得turn off感覺好哂電
2. 樓上有張圖可以睇得出, 叉電組係有3個配件, 但原來淨係插usb係叉唔到電 ... 咁整usb有咩意思
(好彩出發前買左副廠叉電座, 如果唔係今次旅行真係想喊)
3. 承上pt, 無叉座送, 變相叉電無得用相機, 旅行真係好唔方便
(好似我今次住hostel, 要插住部機叉即係同人講"機主訓左教, 歡迎偷左部機黎用" ...)
4. 用EVF真係好食電, 影2百幾張就無電了 ... 去旅行最少要預備3粒電 ~ (個人來說)
5. evf/lcd mon無實體鍵互換, 個evf 感應又太敏感, 搞到掛頸的話較左省電模式都唔會收鏡頭, keep住用evf ...
6. 開機時鏡頭要等鏡頭轉出先影到相, 省電模式後開番機, 會變左爆哂光出哂d色noise, 要等2秒左右回復, 唔知有無壞影響
7. 轉盤中間粒制真係ok制唔係較setting的話真係無乜用
8. 間唔中迷左焦都以為係中焦 (個人問題?) 但明明見到係綠框而唔係左下綠燈閃閃下 ...
9. 支1650係就係可以轉個環zoom in/out, 但行程未免太短 ... 要慢慢來唔急得 ...
10. 間唔中會hang機, 例如唔識收番支鏡/唔識開支鏡 etc (待機太耐後常見)

遲下搵到有d咩優/缺點會再加~~

總括而言, nex6都不失為一部好機, 鏡頭足夠 (當然唔夠m43黎...), 玩手動鏡happy~
規格與價錢都合理, 出黎既相質素亦有一定水準 (數碼修正後)

但當然, 引用我在奧林派一位偶像的一句話:「好機不等於好相」
除左廣告商, 無人保證一定影到靚相吧~~ 以下有一些小弟影既爛相比大家參考用 ...
all std mode, con0, sat+1, sharpness+1, std size, direct jpg & resize

日景

夜景

下面呢張開到iso3200架

楓景

散景
~25-30cm, 18mm F4.5

全景
非常方便~

DRO開關參考 (需要用家視乎用途選擇開/關, 比較圖的iso, 光圈, 快門都係一樣)

上關, 下開

上關, 下開

已有 30 人評分獎分 收起 理由
kabe + 1 精品文章
DCJerk + 1 精品文章
newbie + 1 多謝分享
vanvan + 15 精品文章
ssringo + 1 精品文章
zsxer + 1 我想睇"散景"一張的前矒后清版.
khkenny2 + 1 精品文章
gongon + 1 精品文章
andycto + 1 原創內容
kumera + 1 唔駛老遠響開箱堂抽我水掛-_-b
yuen_kei + 1 精品文章
cooldavy + 1 原創內容
Zaku-J + 1 多謝分享十卜support十卜support
machlai05 + 1 精品文章
xingqing + 1 精品文章
laputahk + 1 精品文章
lwsia + 1 精品文章
bigcamel + 1 精品文章
50002 + 1 精品文章
lai730 + 1 你好型仔

總評分: 獎分 + 44   查看全部評分

只要這個地球上的人類不是全部都正常,Olympus通常就有機會找到活下去的路,這是我的結論。

from mobile01 alphones

好友超連結

NEX6 + EX1

3萬

堂主

奧林打手集團

沙發!!

入室弟子

入室弟子

萬大
[[[img]

1萬

準奧林宗師

d 紫邊
omuser乜料心照,膠野有乜出奇

入室弟子

恭喜師兄,請問支16-50覺得點?小弟都想入番支玩下。

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

kenneth.ho18 發表於 2012-11-19 19:42
恭喜師兄,請問支16-50覺得點?小弟都想入番支玩下。

十分方便, 質素普通 (聞說比1855差)~
搭配nex6感覺良好
只要這個地球上的人類不是全部都正常,Olympus通常就有機會找到活下去的路,這是我的結論。

好友超連結

NEX6 + EX1

1萬

奧林尊者

?

依張相好明顯係OUT FO, FAILED

奧林武僧

支持25

奧林武僧

早幾日朋友問我買乜相機,我叫佢買NEX6

4萬

奧林方丈

windowme_ 發表於 2012-11-19 20:09
?

依張相好明顯係OUT FO, FAILED

我就知道有ching會咁講, 所以影多張前散景比較多的
已有 22 人評分獎分 收起 理由
discount20 + 1 我忍唔住笑
pokinh + 1 我很贊同
vanvan + 3 我很贊同
pizza-pizza + 1 我笑了
p1999 + 1 你好型仔
Grigri + 1 我笑了
stoneshk + 1 精品文章
rakuten0811 + 1 你好型仔
gongon + 1 你好型仔
yuen_kei + 1 抽得應
Zaku-J + 1 多謝分享
machlai05 + 1 惡意灌水
hk_tck + 1 精品文章
xingqing + 1 精選圖片
tsman + 1 估你吾到, 抵加!
georgesky86 + 1 終於放上重點!
bigcamel + 1 你好型仔
lai730 + 1 早就估到你,無哂驚喜><
h0016927 + 1 你好型仔
albionmok + 1 原來早有準備!!!!

總評分: 獎分 + 24   查看全部評分

好友超連結

NEX6 + EX1

入室弟子

入室弟子

萬念皆寂 發表於 2012-11-19 22:12
我就知道有ching會咁講, 所以影多張前散景比較多的

重有冇張係移開左你個袋架?呵呵。

4萬

奧林方丈

kenneth.ho18 發表於 2012-11-19 22:32
重有冇張係移開左你個袋架?呵呵。

無了

好友超連結

NEX6 + EX1

入室弟子

萬念皆寂 發表於 2012-11-19 19:50
十分方便, 質素普通 (聞說比1855差)~
搭配nex6感覺良好

對16起跳十分有興趣,又細支,十五十六中...........