Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 7931|回復: 32

由Mega 6.3 到 iphone 5s

1萬

奧林尊者

之前一路用開Samsung S2 ,由於舊電開始壞,勁快無電,同成日話部機唔夠位,之後轉用左GALAXY MEGA 6.3。

GALAXY MEGA 6.3 用左 2個幾月左右,IPHONE 5S 大約用左 1X日左右。
就呢度分享下呢兩部機既使用體驗,

當初入MEGA 主要有幾個原因:
大MON機中,價錢唔算太貴 (6" sony 要$6k 仲要未有 4G,MEGA 6.3 $4K 有4G用,當然SONY SPEC. 是頂級配置)
電池容量相對較大 (3200mAh)
除左 SPEC 上不同,軟件功能上90% 同S4 相同,可以說是平價大MON 版S4。

MEGA 6.3 的大MON 比SUPER AMOLED 少味精,但有時候覺得它太光... 有時開網頁 或打機時會覺得D 字化化地,始終個MON 解象度唔高
雖然只是雙核,但使用上尚算流暢。
一舊電半日,兩舊電夠一日用。跟以前用S2 差不多,但有一點它比以住或其他機優勝,就是可以配個有SMART COVER的物體。
呢類 COVER 對節能有一定幫助,一COME 埋,轉個MON做時鐘,再過幾秒就關MON ,咁既操作最好的地方是避免左以住常出現的情況,部機在褲袋入面著左MON ,一拎出來部機勁熱又無晒電...

果 2 個月用大MON 睇半澤直樹,又睇下高清MYTV ,用ON SCREEN KEYBOARD打字都真係幾爽GA。
有左佢,我真係無再帶IPAD MINI 出街。
但假如你褲袋唔夠大裝都幾麻煩,有時D 腰包仔都未必放得落。
另外一般1A 外置電係CHARGE 唔到呢D 大MON 機....
電量只會不跌,但不會增加......

Mega6.3 呢部機 其實都幾抵玩

已有 4 人評分獎分 收起 理由
HKzooo + 1 精品文章
萬念皆寂 + 1 我很贊同
vanvan + 5 原創內容
mcho + 1 多謝分享

總評分: 獎分 + 8   查看全部評分

1萬

奧林尊者

與I phone 5s 比較

部ip5s 是csl  續約出的,賣左佢又執唔多不如試下自用。

就咁睇spec 直頭差過之前用緊既GS 2
雙核 1.3Ghz CPU
4" mon
1560mAh 電池 無得換

呢部係我第一部iPhone ,
使用了幾天, 感覺都值得換。

Mon 係細左有d 唔慣(成日打錯字...), 但個mon 解象度較高同色水都較好。

除左呢個, 最大分別就係電量
拎住睇片打機兩部都燒電架啦,  我就覺得差不多。
但有個情況比較大分別,就係晚上訓覺前唔記得插電源差電。
Mega 訓醒唔見15-20%電,但iPhone 5s 只係少5%左右。

同埋iPhone 5s 雖然無得換電, 但recharge 速度很高。
用到出電量警告 (20%),插返電源差電,一個鐘內差返滿。
就算用尿袋都差得好快。

另外ip5s 影相唔差, 拍片又有720p 120fps 玩。
遲下upload d 慢動作拍 steel wool 片俾大家睇睇。

至於無外置插記憶卡既問題...  
我用Dropbox 解決了
咁岩先前用Mega 激活左Dropbox 50gb 2 年

雖然跟不上潮流興既大mon , 但  iphone5s 的確細小而強大。

1萬

奧林尊者

半日用完電你用量超高 , 我冇用4G , 3G待機全時上網/遊戲/load嘢下6.X小時 , 只開wifi 7.X小時 , 其實電量算唔差

1萬

奧林尊者

fredrace 發表於 2013-11-14 10:26
半日用完電你用量超高 , 我冇用4G , 3G待機全時上網/遊戲/load嘢下6.X小時 , 只開wifi 7.X小時 , 其實電量 ...

算高ga 因為我出街做野, 比較多搭車既時玩電話。
同埋4G 的確係食電d

入室弟子

我由iphone3gs轉左note1 再轉左去iphone5
首先對iphone3gs沒有不滿,只是影相無閃,解像度低,
見pccw上網不錯,加上第一部大mon所以用note,
當時用好爽,但用落真係覺太大部,同越用越慢,
更新4.12都間唔中慢,己經無再亂裝app,2個月重置部機,
都係間中 當機,本想出s4 ,
但我覺得and 系統好食ram,
所以轉番iphone5,用落真係好順,又細又方便。。。。
D3│24-120 │ 50/1.4 | 70-200 F2.8
XPro2│ 23/1.4│ 18-55│ 56/1.2 |

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

顧問包膠指出都係 apple 優勝D。 Apple 就係輸係個Mon度。。。
相機不是問題 ,有些人用高級機 , 影不到這種 / 類相 , 亦不敢恭維

9萬

堂主

fredrace 發表於 2013-11-14 10:26
半日用完電你用量超高 , 我冇用4G , 3G待機全時上網/遊戲/load嘢下6.X小時 , 只開wifi 7.X小時 , 其實電量 ...

我MEGA無開4G用到大半日, 用4G大約8HRS啦

1萬

奧林尊者

mcho 發表於 2013-11-14 12:19
顧問包膠指出都係 apple 優勝D。 Apple 就係輸係個Mon度。。。

Mega 同5s 唔同級既
以我既用電量同使用需要, 的確ip5s 較合適。

Ip5s 真係more than a phone, 支持果個Nike apps 計步器, 拍片剪片又應付到。

Note 3 其實拍片影相都勁ga , 拍到4k video 同Samsung 個影相介面唔錯 +/-ev wb ISO 轉換果d 位可以自訂
各有各好啦,

G36  其實用手機拍4k video嚟做咩?  發表於 2013-11-15 12:29

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

smallsuper 發表於 2013-11-14 12:39
Mega 同5s 唔同級既
以我既用電量同使用需要, 的確ip5s 較合適。

我其實睇中左window 8 既Nokia 1520,不過,太太太大部了,讓我卻步,有時候對蘋果又愛又恨,佢好smooth 省電,無乜問題,細部方便攜帶,但就要帶住部pad出街。

想二合一就要大mon, 不過,大Mon怪獸舊電通常挨唔到一日,要帶尿袋出街,咁其實同而家既情況係無變到既。

tkw  1520太大的話點解不用1020呢!?  發表於 2013-11-16 09:56
G36  X2  發表於 2013-11-15 12:27
相機不是問題 ,有些人用高級機 , 影不到這種 / 類相 , 亦不敢恭維

2萬

奧林宗師

mcho 發表於 2013-11-15 12:08
我其實睇中左window 8 既Nokia 1520,不過,太太太大部了,讓我卻步,有時候對蘋果又愛又恨,佢好smooth  ...

我用咗note 2 一年,一日差一次電就夠,用緊4G,可能我唔打機唔煲劇,齋上網同聽歌,到依家都夠用,同埋就算驚唔夠可以帶後備電,點都薄過尿袋,而且有 3100MAH 乜都夠。

入室弟子

hkueric 發表於 2013-11-15 13:18
我用咗note 2 一年,一日差一次電就夠,用緊4G,可能我唔打機唔煲劇,齋上網同聽歌,到依家都夠用,同埋 ...

我同師兄一樣,不過我比你仲恐怖,我Note2及S4除左打電話外,最多上下網,基本上2至3日先差一次,連後備電都無,有時候諗真,智能手機對我嚟講,真係無乜用,只不過係老闆成日換手機,D舊手機比曬我,所以先有咁多部,我回這POST先發現我真係無買手機好多年了
攝影不是遊戲,"升級"與經驗值之間絕不是線性關系,升級器材最後都達不到所謂"攝影師"的標準,升級的關鍵其實就在於每一次都要突破樽頸

奧林武僧

之前太太用緊 iPhone 4s,用左2年幾,因我要出 plan 咪出部新機比佢
因為 iphone 5s mon 太細,出左 Sony Z1 比佢 (唔出 note 3既原因之前講過)
初頭用個2星期,日日都鬧部機好難用
特別係個 back 制,對佢黎講超唔慣
仲有個輸入法,寫極都出唔到,仲要好食電 (早上只係鬧鐘響一陣,由 100% -> 75%)
最後要幫佢 fine tune 部機,用 Android Assistant 將無用既野關左佢
再update 最新 firmware,裝一個蒙恬輸入法先無事~~~
(其實我自己用 nexus 4 無d咁既問題,可能我做 IT,無咩問題啦....)

有時覺得, 買部電話仲要左 tune 右 tune,為咩呢???

1萬

奧林尊者

irvingtin 發表於 2013-11-15 17:52
之前太太用緊 iPhone 4s,用左2年幾,因我要出 plan 咪出部新機比佢
因為 iphone 5s mon 太細,出左 Sony Z ...

所以我都係由IPHONE轉G2再火速轉番IPHONE

1萬

奧林尊者

mcho 發表於 2013-11-15 12:08
我其實睇中左window 8 既Nokia 1520,不過,太太太大部了,讓我卻步,有時候對蘋果又愛又恨,佢好smooth  ...

諗下部tab 係咪真係需要用到先,
接受iPhone 細mon 的現實,  
我習慣了後,上pps 照睇了幾套疆屍先生,感覺細mon 很高清。

大弟子

irvingtin 發表於 2013-11-15 17:52
因為 iphone 5s mon 太細,出左 Sony Z ...

我很認同你最後那句:(有時覺得, 買部電話仲要左 tune 右 tune,為咩呢???)
所以我hate Android 由Android 轉左去Window Phone 8, 無上Iphone 是因為貴。

Nikon 1 J5
有多支1 NIKKOR 18.5MM F/1.8就滿足了!