Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 2417|回復: 32

[綜合] 出發前唔記得拜神之東京攝旅

大弟子

已經有一段時間冇去過旅行, 響二月尾搵左個借口俾自己行開幾日, 安排左個六日賞櫻之旅.
通常去東京我都係會住響池袋, 今次都唔例外, 搭JL736去到成田落機過到酒店已經係夜晚, check-in完搵啲野食再行左陣就完左第一日

第二日瞓醒見冇雨就走左去睇河津櫻, 不過唔係去河津而係去左比較近嘅三浦海岸

搭左個零鐘火車, 去到都係九點幾不過已經好鬼多人, 個個都係同一方向, 呢次真係想盪失路都難

雖然冇落雨但個天都係灰灰暗暗, 用陰天白平衡另外曝光補償要再加1ev左右先冇咁灰

除左河津櫻之外, 仲有好多油菜花做陪襯

當然, 櫻花加火車更加係必影

我鐘意拍櫻花, 同時又鐘意拍妹, 所以最好就係拍櫻花妹, 可惜只係背多分

附近有個小小嘅櫻花祭, 幾個小販擺賣啤酒小食, 不過睇落唔多吸引

響IG見好多日本攝影師都影櫻花加綠繡眼, 但我只搵到呢啲不知明嘅雀

等效300mm真係唔多夠長, 唯有影完再栽

到自己老左唔知有冇機會同一班朋友坐響度賞櫻咁正

影左大半朝就走左, 準備去睇一早響香港登記左嘅橫濱CP+

可能上網已經睇得7788, 覺得成個CP+都冇咩吸引, 只係睇左富士同奧林嘅作品展示, 見到OM用EM1X影嘅相放到成百吋都好靚.
仲有就係試左Sony 135GM, 呢支真心正, 好拎, 反應快, 必買

會場提供A7R3+135GM俾大家試, 機身似乎已經用緊未出街嘅Firmware, 個EyeAF比我自己果部更強
Jpeg 直出

100% Crop

第三日係全個旅程最好天嘅一日, 把握時機走左去搭小湊鐵道扮鐵膠

沿途每個車站都各有特色, 不過架火車同地鐵一樣, 上落完客即走, 根本冇時間俾我續個站落車影, 而且班次好少, 成個鐘先一班車

呢架係觀光列車, 其實我想影普通果架多啲

呢張係夾硬推返個藍天出黎, 睇落唔係咁自然

唔知咩黎, 影左先算

扮完鐵膠之後回程順路去左市川睇日落, 不過空氣唔夠清, 望唔到富士山

刻意改左白平衡試下唔同感覺

呢張用左螢光燈白平衡

空氣差夜景都係唔清

好大風, 用Manfrotto Befree Advanced似乎唔多夠力

第四日又變返全日大雨, 出入都要拎遮攪到冇心機拎大機出去, 行過LABI買左部機仔跟身, 之後都係飲飲食食行商場就過左

第五日一樣落唔停, 所以就只帶部機仔出去睇下有咩影

正片模式幾好Feel

行過見到人鍊車 (誤^^")

響淺草搭船過台場, 行程已經有啲悶......
見到路邊都有櫻花, 用富士電影台黎做背景

本來響商場飲緊咖啡, 點知望出海邊見到勁多海鷗響度飛, 得部機仔響身都出去博下

好彩佢地唔多怕人, 我用等效28mm都影到, wide angle打雀真係幾過癮

最後一日, 響機場掉低行李就再去隔離成田打個轉

搵唔到咩野影就試下拍人

日本特產之中, 櫻花妹都係最吸引嘅

小朋友都幾得意

中學生就差少少

再加櫻花妹一枚

行埋成田新勝寺都差唔多喇

走果日又見好天......

順便拜過神求保佑 (唔係呢張)

前面係河津櫻, 後面係染井吉野櫻

試下搵個框去構圖, 可惜都係避唔哂啲人

成田嘅鰻魚飯真係有水準, 呢幾年食過最好味嘅就係呢個, 食完返香港喇

旅程完了
已有 15 人評分獎分 收起 理由
dbdbdbb + 1 賜酒
why + 1 正呀喂
Ryo81 + 1 正呀喂
csjfong + 1 仰望高級玩家
mikiche + 1 畫質感人 T_T
cbaozakeruka + 1 可以的話我俾滿分
sevensister + 1 看見樓主我就進來了
garylam + 1 正呀喂
joengmc + 1 畫質感人 T_T
rakuten0811 + 1 正呀喂
我呀! + 1 正呀喂
seamus2001 + 1
stanmkl + 1 正呀喂
ANTHONY1987 + 1 正呀喂
kchu + 1 正呀喂

總評分: 獎分 + 15   查看全部評分

咩都玩下

大弟子

師兄你輯相包羅萬有,花,鳥,人像,landscape, 風景,夜景,街拍,連開箱都有。

大弟子

kchu 發表於 2019-3-6 22:16
師兄你輯相包羅萬有,花,鳥,人像,landscape, 風景,夜景,街拍,連開箱都有。  ...

咁已經好明顯咁表達左我冇辨掂

已有 1 人評分獎分 收起 理由
cbaozakeruka + 1 仰望高級玩家

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

咩都玩下

大弟子

kazu 發表於 2019-3-6 22:25
咁已經好明顯咁表達左我冇辨掂

吓,我真心讚賞㗎

大弟子

Wow nice trip

大弟子

kchu 發表於 2019-3-6 22:34
吓,我真心讚賞㗎

多謝多謝,本來個trip嘅主題係櫻花+鐵道,但太多意外,變左乜都揾黎影下。

大弟子

mphoto47 發表於 2019-3-6 22:37
Wow nice trip

臨走嗰日先黎好天,唉~

小弟子 II

正呀 團長
D街拍好正!!

小弟子

鐵道好正呀

奧林武僧

似乎GR比到感覺你 估唔到gr打到雀
不過係真既,現今周街拎部大機出來總係有d唔多自在咁.........
可唔可以包膠下部GR同osmo pocket呀
Body:EM1ii
zoom:dg818/1442ez/1218pro/45175/1838ii
prime:818fish/15.7/17.2/25.8/25.2/45.2/75.8/384
flash:tt350/v350/v860

小弟子 II

D相好正, 搞到我又好想去日本, 多謝分享.

大弟子

stanmkl 發表於 2019-3-7 00:20
似乎GR比到感覺你 估唔到gr打到雀
不過係真既,現今周街拎部大機出來總係有d唔多自在咁.. ...

本來想入XF10嘅,後尾拎上手玩左陣都係GR嘅單手操控吸引啲,不過部機有啲慢,尤其係快拍嗰陣測光要俾多少少時間(同EOSR一樣), 如果GR3早兩個星期開賣咁我一定揀三代。 部機要用機身差電,差緊唔用得,要去揾下有冇USB差機先。正片模式幾好,影出黎幾有feel. 香港買水貨應該只係3千幾,比日本買平一千左右。

至於OSMO Pocket, 基本上冇點用過,係去睇櫻花嗰時拍過幾段短片,畫質比部Mate20p差,但穩定啲,Mon太細,用嗰時多數駁住電話一齊用。

大弟子

GR影正片可以配合埋wb shift,個顏色已經係千變萬化,逆光用crossprocess又係另一返味道。
樓主可以試下,用GR去旅行或者snapshot係最適合不過,機仔細之餘,仲可以單手操作。

大弟子

cl_pang 發表於 2019-3-7 08:13
GR影正片可以配合埋wb shift,個顏色已經係千變萬化,逆光用crossprocess又係另一返味道。
樓主可以試下, ...

係,單手操控呢下好方便。
我都有睇你01嗰邊個日記,啲相好正

大弟子

kazu 發表於 2019-3-7 08:42
係,單手操控呢下好方便。
我都有睇你01嗰邊個日記,啲相好正

果個已經好耐冇update,中途賣走左部GR。師兄得閒就貼下