Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: irvingtin

[外滙] 而加係唔係買樓時機???

2萬

堂主

兔仔哥, 買樓自住係預要坐的, 只要計過晒條數, 入咗貨後, 就算樓價再跌 3 成, 除咗對你心情有影響外, 對你經濟上無乜影響嘅話, 甚至你到時有能力考慮買多層嘅, 我建議你今年內揾機會上車

人生幾十年, 除咗 97, 00 年買樓有人 PK 之外, 咁耐都未見得有乜大鑊嘢, 除非你好肯定一兩年內樓價必跌三成或以上, 否則無謂投機, 都係睇需要計下條數上車吧   

樓市過咗年可能有段淡靜期, 有買趁手, 息口重係好低

老實, 若果係兩年內跌三成, 你有無心理準備守佢係好重要!

2萬

堂主

5 仔就快又 70 了, 見過 54 又如何? 咁又就快半年了!

大弟子

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 11:53 發表 不過個問題, 點儲都追唔到呢....仲要每一段時間就比人加租

吾知樓主年紀多大呢,如果做左野十年,兩人合共只儲到20萬,你不能說什麼點儲都追唔到呢 !
或者如果你只是做左5年野,中間還要還大學學費,而且吃喝玩樂不能小,也不能說什麼點儲都追唔到呢 !
我同我老婆都是做左野十幾年野,等到個樓價低的幾會才買到,現在還要供,已前儲首期只可月洗3千,
現在要供樓,一樣月洗3千。
只用十年去計,樓價同租金是上升的,但當中會有波復的,你一路儲定錢等這些波復的低位啦!
現在個樓市是剛剛比大陸炒家炒起,現在只是大陸要銀行(內地)山水喉炒家先收收手,
令到個市定一定,所以現在追唔到,吾出奇,所以先叫你吾好入市住。

Nikon 1 J5
有多支1 NIKKOR 18.5MM F/1.8就滿足了!

1萬

準奧林宗師

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 11:53 發表

不過個問題, 點儲都追唔到呢....
仲要每一段時間就比人加租

兔兄, 你仲咁後生, 怕咩野儲唔到,
同女友做好個儲錢planning, 睇下有冇得仲慳d,
儲大d個本到時個價又合心水先出擊啦....
始終呢個係好長遠o既計劃, 要慎重考慮~

3萬

奧林羅漢

Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

我個人認為負擔得起就買,不論你按9成與否,點解我會咁講?因為:
1) 我買樓個時,一般都係叫緊130-140,但一手係24x,我都仲會驚個價會唔會仲跌。
2) 上年再入貨,一般叫緊240-250,追返一手價,有d仲過埋,我個時會驚佢會唔會繼續升。

買樓是長遠住的,唔好理太多升升跌跌,買間你覺得舒服既樓重緊要啦。
D700
20 F2.8 + 35 F2 + 50 F1.4 + 50 F2 + 85 F1.8
2875 F2.8 + 70200 F2.8

入室弟子

自住的話唔洗等,夠錢就上車,時間好快過,等下等下又幾年,時間越長,變數越多,到時又唔知要等啲乜。
已有 1 人評分獎分 收起 理由
炒炒 + 1 我很贊同

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

奧林武僧

岩岩尋晚再同屋企人, 覺得分開2間會大家都舒服D
當然2間都細D啦....

而加計落, 我加女友, 手上有 30萬, 月入 total 35K
我細佬手上有 27萬, 月入15K

planning:
買2間嶺南附近既比較新既樓
可能我買 聚康山莊
我細佬買 叠茵庭
因為有個龕寺, 女友唔太喜歡, 不過個度平D, 我細佬只夠買個度

奧林武僧

原帖由 fantacies 於 2012-2-10 13:21 發表
自住的話唔洗等,夠錢就上車,時間好快過,等下等下又幾年,時間越長,變數越多,到時又唔知要等啲乜。

我就係咁諗, 我而加呢度已經租左 1X年
講真, 等下又等下, 已經夠買樓, 白白過左好多年...

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 15:13 發表
岩岩尋晚再同屋企人, 覺得分開2間會大家都舒服D
當然2間都細D啦....

而加計落, 我加女友, 手上有 30萬, 月入 total 35K
我細佬手上有 27萬, 月入15K

planning:
買2間嶺南附近既比較新既樓
可能我買 聚康山莊
我細 ...

remember to hold some cash for safty, don't use all your cash for the flat(s)
good luck!!
為達願望萬惡好比猛獸
野心永無盡妄想侵佔地球
毒辣 邪惡 機械人   殘忍兇險透
施展我一身本領 齊心殲敵寇
排除強敵要一心 終必凱歌奏
伸張正義捨己為人 人類是吾友
天地雙龍具有好身手
肅清罪惡顯威名 永垂不朽

奧林武僧

原帖由 aggress 於 2012-2-10 15:40 發表

remember to hold some cash for safty, don't use all your cash for the flat(s)
good luck!!

THX~~~
可能過2日去睇樓

BTW, 睇樓有咩要注意??

奧林武僧

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 17:39 發表

THX~~~
可能過2日去睇樓

睇樓多數要簽睇樓紙, 簽無咩所謂, 係話要買睇過個單位要是through返果個agent.

有一樣嘢係睇多幾間, 睇幾十間都無問題, 唔多鍾意就再睇,唔好怕煩, 個agent唔多好就第二個
想睇邊D單位講清楚, 我就係當年問個agent點解唔帶我睇某D單位, 佢先帶我睇而家住緊呢個.

點睇樓驗樓果D個個唔同要求, 會大執就唔洗太界意, 但睇下個窗邊同個厠所自己同天花(=樓上厠所)有無水積咁就點都要.

仲有講價唔怕, 仲可以講減agent佣金添!
獨孤九劍,敗招求勝

奧林武僧

原帖由 ap1 於 2012-2-10 18:35 發表

睇樓多數要簽睇樓紙, 簽無咩所謂, 係話要買睇過個單位要是through返果個agent.

有一樣嘢係睇多幾間, 睇幾十間都無問題, 唔多鍾意就再睇,唔好怕煩, 個agent唔多好就第二個
想睇邊D單位講清楚, 我就係當年問個agent ...

明白,
不過而加都只係睇下先, (即遲下會同家人再睇多次)
而加要唔要驗樓咁睇???

4萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 17:39 發表

THX~~~
可能過2日去睇樓

其實租/買樓最基本要睇既, 除左大細, 間格外
留意下幾樣比較少人提既經驗
1, 牆身天花有冇漏水痕跡, 如黑黑地, 發霉, 水跡水印
2, 買頂樓要多加留意你對上果層係天台定水箱, 我住頂樓既, 樓上係水箱所以唔會熱, 如果係天台咁可能會日頭晒到好熱, 好慘, 樓上係水箱就唔熱, 不過就有漏水危機, 好彩我果度天花打晒針, 點解我會知呢... 因為業主慳皮, 打完針唔批番靚佢, 只油過油
3, 如非屋苑要考慮街外環境靜唔靜, 係要幻想埋一份.... 我以前住果度近街市, 街口係垃圾站, OK既, 無臭味, 只係日間嘈D... 初初未簽約時諗, OK啦, 我日頭極少於屋企, 最多咪關窗, 晚上靜咪OK lor... 住落, 真係晚上好靜, 點知原來晨早倒垃圾時, 如果多玻璃野係好應聲, 朝朝丁丁聲.....
4, 如連裝修, 簽約前記得帶相機, 每樣野影低佢... 我朋友試過無影相, 睇時貴料靚裝, 交吉時地腳線都比人拆埋, 水龍頭變左5金鋪果D...
為達願望萬惡好比猛獸
野心永無盡妄想侵佔地球
毒辣 邪惡 機械人   殘忍兇險透
施展我一身本領 齊心殲敵寇
排除強敵要一心 終必凱歌奏
伸張正義捨己為人 人類是吾友
天地雙龍具有好身手
肅清罪惡顯威名 永垂不朽

奧林武僧

原帖由 aggress 於 2012-2-10 19:14 發表

其實租/買樓最基本要睇既, 除左大細, 間格外
留意下幾樣比較少人提既經驗
1, 牆身天花有冇漏水痕跡, 如黑黑地, 發霉, 水跡水印
2, 買頂樓要多加留意你對上果層係天台定水箱, 我住頂樓既, 樓上係水箱所以唔會熱, 如 ...

"4, 如連裝修, 簽約前記得帶相機, 每樣野影低佢... 我朋友試過無影相, 睇時貴料靚裝, 交吉時地腳線都比人拆埋, 水龍頭變左5金鋪果D…"

咁大工程… 地腳線都拆?
獨孤九劍,敗招求勝

奧林武僧

原帖由 irvingtin 於 2012-2-10 18:52 發表

明白,
不過而加都只係睇下先, (即遲下會同家人再睇多次)
而加要唔要驗樓咁睇???

慢慢睇, 睇多D, 大拿拿成幾百個,唔係講玩, 個agent都收唔少錢.
有唔Like先唔好嘗試説服自己, 睇多數幾間先. 我覺得D agent頭一兩次會先比你睇D賣唔去嘅先, 有D人求求奇可能會落搭. 好嘢有時要撞要等,好少咁啱你一睇就有

初初唔洗驗,不過如果吉屋咪睇攪下問下囉
獨孤九劍,敗招求勝