Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: irvingtin

[外滙] 而加係唔係買樓時機 - Part 2

小弟子 II

10年我買樓果陣,天水圍呢,我係無考慮過嘅,原因好低能,因為我成日覺得天水圍巳經俾人標籤左,個價錢應該要再低d...因為會俾人矮化左,雖然柏慧係天水圍應該係最正啦已經。。。

屯門泥講,西鐡上蓋會賣幾多錢呢,新地樓會吾會賣8-9000蚊呎呢?如果會,到時有同樣有接近西鐡的原素的疊茵樓價相對就好低買,如果6-7000蚊呎,咁疊茵現價又顯得好合理,如果賣5-6000蚊,咁疊茵就相當麻麻。

in long run,we are all dead..

2萬

堂主

我係一個守規距既垃圾

原帖由 kitikit 於 2012-2-19 11:05 發表
仲要計算埋樓按息口上升, 帶來既負擔會好驚人
e.g. 兔子ching 既柏慧按9成, 30年
以家係當3%息, 即每月還息既金額係:6.3k 左右, 平過租樓
但係如果係未來呢30年流流長黎講, 只要一加息, 當唔好多, 加到最普通5%, 每月還息既金額立即升到:9k
即刻供貴過租

以咁樣情況計, 如果一加息, 有幾多人會頂唔順, 供唔到要急售? 以我係吹水堂做既survey, 超過50%既人買樓係一對couple合力買, 20%係一人獨力買, 咁呢7成人係未來30年會唔會頂唔順, 供唔起, 或者係覺得供好傻仔而賣樓呢? 如果一咁大批人賣樓或許斷供, 樓價會唔會大跌呢?

但係同一時間, 租金都會上升
過去一手租金升幅約 1.6%
仲要係講緊因為第四季跌左 5% 先得 1.6%既升幅

我覺得, 如果係自住
過得到壓力測試
又睇得啱層樓(如老 A 所講唔係將貨就價, 係真係睇得啱)

就去馬啦

小流氓

我有間居屋在TKO 放, 都準備反價... 市況好像轉好了.

奧林武僧

原帖由 白飯 於 2012-2-19 12:45 發表
10年我買樓果陣,天水圍呢,我係無考慮過嘅,原因好低能,因為我成日覺得天水圍巳經俾人標籤左,個價錢應該要再低d...因為會俾人矮化左,雖然柏慧係天水圍應該係最正啦已經。。。

屯門泥講,西鐡上蓋會賣幾多錢呢,新地樓會吾會賣8 ...

銀行都估唔足, 個 Agent send 左2個message
"話" 岩岩成交左2個, 全部 210 以上
不過土地註冊處未有 (delay 幾個星期)
真係任佢吹~~~~

而加諗天水圍同你一樣問題
不過自住既, 又好似無咩所謂

當然, 見到馬安山新港城, 4XX呎, 都係 240萬左右
另外TKO 有D 十幾年私樓 (例如 慧安園), 都好似係 2XX

奧林武僧

原帖由 炒炒 於 2012-2-19 16:39 發表

我覺得, 如果係自住
過得到壓力測試

就去馬啦 ...

就係囉, 我屋企當初都係咁
一租就白白比左十幾年租
中間升升趺趺, 係個業主好人, 唔加我地太多~~

大弟子

原帖由 炒炒 於 2012-2-19 16:39 發表

我覺得, 如果係自住
過得到壓力測試

就去馬啦 ...

如果息口升, 可以令樓價跌, 租金都會下調,
即係息口一升, 供樓既人會吃力左, 但係租樓既人唔單單唔受影響, 仲可以扭計要求減租

大弟子

原帖由 irvingtin 於 2012-2-19 23:35 發表

就係囉, 我屋企當初都係咁
一租就白白比左十幾年租
中間升升趺趺, 係個業主好人, 唔加我地太多~~

咁911, 沙士, 08果d, 你地都冇玩野要減租, 大家好來好去囉
係既唔計時機, 長遠計, 俾5K/month銀行, 再儲3-4k去可以跟得上通脹既樓, 長遠計, 唔計樓價大升, 點都係個個月keep3-4k黎俾人QE1,2,3...

奧林武僧

原帖由 kitikit 於 2012-2-20 00:19 發表

咁911, 沙士, 08果d, 你地都冇玩野要減租, 大家好來好去囉
係既唔計時機, 長遠計, 俾5K/month銀行, 再儲3-4k去可以跟得上通脹既樓, 長遠計, 唔計樓價大升, 點都係個個月keep3-4k黎俾人QE1,2,3... ...

以前個業主就減比我地
而加由佢細佬個老婆攪
間村屋係以前業主個細佬既,
不過佢一直都係加拿大, 由大佬幫手
早6-7年返左黎養病, 無幾耐就走左
細佬個老婆就接手返, 但佢同地產agent 有D熟
2/F 個層租出去 $9000, 之後成日都話我地租得平 (而加 $6500, 6月加到 $7500)
08年都無減, 09個約到期, 都由 $5500 -> $6500
再咁落去就係白比, 而且我plan緊結婚,
反正都分開住, 不如睇下樓囉~~

就算而加租緊, 我女友既收入唔計入我既儲蓄入面
因為佢未嫁過黎, 2來如果住係我度, 無理由要佢幫手我屋企既支出
而且好多問題會出現 (相見好同住難)
但如果買樓, 又唔同, 因為個屋企係自己, 2份分又唔係太多~~~
所以再租都係儲唔得多~~~

3萬

奧林羅漢

Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

原帖由 kitikit 於 2012-2-20 00:09 發表

如果息口升, 可以令樓價跌, 租金都會下調,
即係息口一升, 供樓既人會吃力左, 但係租樓既人唔單單唔受影響, 仲可以扭計要求減租
會唔會業主將個成本轉嫁左俾租戶呢?
已有 1 人評分獎分 收起 理由
炒炒 + 1 我很贊同

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

D700
20 F2.8 + 35 F2 + 50 F1.4 + 50 F2 + 85 F1.8
2875 F2.8 + 70200 F2.8

1萬

堂主

依家呢排個樓價根本就係痴L線. 我住大埔既, 細到好似豆腐潤既樓(建築34X尺, 私樓)樓價已經要170萬(八號花園週邊), 好啦遠少少, 交通唔方便既二手居屋43X尺都要180萬. 有d屋苑重要無晒匙盤........

又睇過屯門, 屯門站果堆又係唔洗諗, 4xx尺190 - 210萬, 屯門站上面既新盤3月開售, 到時應該個價又升到hi hi.......

聽agent講屯門區d盤已經要搶, 情況基本上係連比你考慮買時間都無....就算簽左臨時買賣合約賣方都分分鐘陪訂反價再賣都重有著數......

依家樓巿發生咩事?

1萬

堂主

原帖由 白飯 於 2012-2-19 12:45 發表 10年我買樓果陣,天水圍呢,我係無考慮過嘅,原因好低能,因為我成日覺得天水圍巳經俾人標籤左,個價錢應該要再低d...因為會俾人矮化左,雖然柏慧係天水圍應該係最正啦已經。。。屯門泥講,西鐡上蓋會賣幾多錢呢,新地樓會吾會賣8 ...

我覺得有機會力上1萬一尺. 果度真係爆方便, 西鐵站就起旁邊巿中心只係10分鐘路程. 簡直係黃金地段

不過果度d樓一定會昇到hi hi....

2萬

奧林宗師

原帖由 joman 於 2012-2-20 14:57 發表

我覺得有機會力上1萬一尺. 果度真係爆方便, 西鐵站就起旁邊巿中心只係10分鐘路程. 簡直係黃金地段

不過果度d樓一定會昇到hi hi....

1萬一尺
升到呢個價.  當年the arch 都係呢個價, 樓市失控了
TM 西鐵站  to TW 西鐵站  要唔要30分鐘??
鏡頭得4類
1. 質素zoom
2. 輕便zoom
3. 質素fixed
4. 輕便fixed
如見大支, 就講 這是質素鏡頭 咁樣分類幾好, 最緊要簡單, 唔駛拗.
之後再加句鏡頭冇最好的, 只有適唔適合自己.

2萬

堂主

我係一個守規距既垃圾

原帖由 newbie 於 2012-2-20 15:42 發表

1萬一尺
升到呢個價.  當年the arch 都係呢個價, 樓市失控了

跟據 Mtr.com.hk

23 分鐘
計埋等車 30 分鐘應該有找

奧林武僧

原帖由 newbie 於 2012-2-20 15:42 發表

1萬一尺

好似公佈左, 特色戶 9K up
就算以天晉個手法睇, 後來打個 7拆都 6K幾......

所以我睇叠茵庭比人搶
3.5K, 只係後一個站~

奧林武僧

【經濟數據】港三房單位租金貴絕亞洲,ECA恐損競爭力

財華社香港新聞中心
國際人力資源研究機構ECA International發表調查指出,跨國企業增加派員到港工作,但去年為這些僱員租三房單位,平均月租高達1.1萬美元(約9.2萬港元),按年升一成半,是亞洲、甚至全球最貴,在第二位的新加坡租住同質素單位,開支僅為本港一半。

ECA亞洲區總監關禮廉表示,外圍經濟雖不明朗,但本港靠近內地,仍會吸引外資進駐,相信租金續高企,今年料再升5%。面對高租金貴、上海及新加坡的競爭,或削弱本港競爭力。(H)

http://www.finet.hk/mainsite/newscenter/FINETHK/482779.html

佢地租咩樓, 三房要九萬幾….
獨孤九劍,敗招求勝