Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 3639|回復: 32

[Olympus] 野生捕獲EM1!應該不用再買任何M43機身了?

小弟子

自從E-PM2死左轉盤之後,
小弟一直都想買入一部旗艦機,用來取代那年代久遠的E-PL1試過E-P3,但細節差,發色不討好,很快就賣了。
我亦有考慮過GM5,E-P5及E-M5
呢三部不同界別的旗艦機款。

唯獨我沒有考慮過E-M1,話晒自己稱不上是專業人士。

無奈二手市場個個都叫價進取,叫到個價堅離地。
本想放棄了,安份的繼續用著E-PL1。

直到,
今日在社交媒體看見一位「真」用家。

甚麼?旗艦連HLD-7手柄!?
SC更是只有7300的E-M1 !?
假設聽問QC有問題的E-M1 SC壽命只有5萬。
那就算這是次貨,我還有4萬2千700次可以用呀!更何況E-P5 GX7 現在都賣千五千六淨機,那我給多幾舊就有E-M1可不更超值嗎?

這些機會……

於是我沒有想太多,直接就上了。

我以前一直覺得自己不會愛上像E-M1這類的相機Body。
因為我擔心體積太大,重量過多,
所以才一直無考慮過上手直上E-M1。

畢竟自己唔係富貴,唔想投資太多於攝影市場,尤其是前景不被看好的M43。
但這次卻是非買不可,不買對不住自己及整個奧林派。

買入E-M1的實際誘因是有的,我深知E-M1就是那種一年出勤不多於二十次的相機。
就是那種去旅行,朋友畢業,朋友結婚,BB一歲一定可以影到靚相的那類可靠相機。
呢部野若要日日帶出街就唔可能了。
但若攞黎做興趣,突然想街拍或者行下山都可以帶佢出街嘅。

至於每日都要防身的相機,我還是喜歡那部的的骰骰的Nikon1 J5配10mm+18.5mm+30-110mm窮人三寶。

玩過幾年無反機,我開始了解到自己的攝影愛好。

原則上我對相片品質是有要求的,畢竟我經常要充當朋友圈內的業餘攝影師。
經常接job幫朋友義務影下相。
自己又喜歡去旅行,周遊列國,體驗人生,記錄生活中的美好回憶。
如果有一部機可以畀我聞相聞得開心,功能限制又更少,又夠輕便的,那E-M1不失是一個值得投資的選擇。

上手覺得E-M1其實無想像中咁重。
我很少需要用到連拍的,通常以街拍、人像、特寫及風景相為主要題材。
因此E-M1有無高速連拍對我來講用處不太大(也好,唔洗驚壞shutter)。

比較讓我驚訝的是其五軸五級防震。
正如呢度各位大大所講,真係唔惹小,手持1/4s快門放大5倍仍叫sharp。
1/10s單手手持放大5倍都sharp。
配合EVF,可以玩埋Pan鏡無有怕。

尋晚搭巴士過海已充份見識到其防震能力。
真係點震都唔會矇。

踏入2019年,自己攝影興趣將圍繞在E-M1及Nikon J5。
等入埋12-40 PRO我就可以將成set Canon100D攞去賣了。

已有 8 人評分獎分 收起 理由
rakuten0811 + 1 正呀喂
walterto + 1 只有M43用家才知道的世界
andy350d + 1 只有M43用家才知道的世界
sevensister + 1 只有M43用家才知道的世界
warrenl + 1 只有M43用家才知道的世界
terence + 1 賜酒
ozrayyau + 1 賜酒
social + 1 只有M43用家才知道的世界

總評分: 獎分 + 8   查看全部評分

I am a Professional Camera Hoarder.

2萬

堂主

「自己又喜歡去旅行,周遊列國,體驗人生,記錄生活中的美好回憶。
如果有一部機可以畀我聞相聞得開心,功能限制又更少,又夠輕便的」
師兄可以試下Ricoh GR

入室弟子

Davmak 發表於 2019-1-6 16:21
「自己又喜歡去旅行,周遊列國,體驗人生,記錄生活中的美好回憶。
如果有一部機可以畀我聞相聞得開心,功 ...

Ricoh GR +1

1萬

奧林尊者

買入E-M1的誘因是有的,我深知E-M1就是那種一年出勤不多於二十次的相機。
我剩係呢一個月內已經出勤超過二十次鳥...

高速連拍、HDR、Focus stacking等全部功能都好正

用落你就會有種"點解唔早D買"既感覺
Zoom: 12-35mm F2.8, 45-175mm F4-5.6
Prime: 7.5mm F2, 42.5mm F1.2, 75mm F1.8, 60mm F2.8 macro

小弟子 II

我買EM1是為了可以用大4/3鏡頭, 因為頂唔順EM5的對焦.

入室弟子

goodfood 發表於 2019-1-7 10:08
我買EM1是為了可以用大4/3鏡頭, 因為頂唔順EM5的對焦.

EM1 M1X .......... 唔知會唔會又強化左 對應大4/3鏡之能力

1萬

準奧林宗師

DDK 發表於 2019-1-7 10:27
EM1 M1X .......... 唔知會唔會又強化左 對應大4/3鏡之能力

吾洗講 EM1x 啦,就mk2巳經強了不少!

奧林武僧

DDK 發表於 2019-1-7 10:27

以往單反個AF module,其本上係一個硬體,內裡有大量場景數據和算法去估算最準確既物距來追焦,如果OM個AI AF 係Game Changer,做到可以通過軟件更新就可以加入更多場景....例如:現在賣點係basketball....之後可以加入animal-eyes etc...去不斷提升追焦準確性和易用性。都係發下夢就好,對廠商來講,有新場景和算法都係放落下部機....做牙膏廠啦。

1萬

奧林尊者

樓主配20餅個AF可以接受嗎?
OLYMPUS Pen-F
LUMIX DMC-GF1+LVF1
LUMIX DMC-GM1+12-32
OLYMPUS OMD E-M5ii+12-40mm f/2.8
15mm 1.7, 20mm F1.7II, 25mm F1.4, 42.5mm 1.7, Sigma 60mm F2.8, PZ 45-175mm

2萬

奧林宗師

若你驚壞快門既可多用電子快門,尤其是你唔影運動同唔多郁既主體,電子快門亦可減少機械快門上的震蘯,用起上黎快門再慢都仲得,當然係講緊主體唔郁時

奧林武僧

EP5 同 EM5 都曾經叫做旗艦過

永遠唔好同自己講係「最後」或者「不會再」,因為總有更吸引的在前方,相機唔同老婆,唔係「一主一機」制 XD
已有 1 人評分獎分 收起 理由
anti_kong_civ + 1 賜酒

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

奧林武僧

rakuten0811 發表於 2019-1-7 09:46

高速連拍、HDR、Focus stacking等全部功能都好正 :woo_ ...

咁應該入Mii,你一定爽死。

7萬

掌門

goodfood 發表於 2019-1-7 10:08

我都係, 不過發覺都比 em5 進步唔少

唯獨 IS 響 evf 度睇感覺好似 em5 勁 d
機身:EM1MK2 / EP2 / TG810 / OM4TI / OM1 /  OMPC / IS3 / BESSA-L / DAYI 617 / HOLGA 612 / CANON WP-1 / POLAROID 110B / PRIMO JR
AF:8f3.5 / 7-14 / 14-35swd / 35-100 / 50-200swd / ec14
MF:16f3.5 / 18f3.5 / 21f3.5 / 24f3.5 shift / 28f2 / 50f1.2 / 50f3.5 macro / 85f2 / 135f2.8 / 135f4.5 macro / 70-200 SP LD

小弟子

rakuten0811 發表於 2019-1-7 09:46

高速連拍、HDR、Focus stacking等全部功能都好正 :woo_ ...

*點解唔早D買* 呢種感覺, 喺我攞住架新開箱 mkii, 响 VF 度追住架澳航時就湧出嚟
已有 2 人評分獎分 收起 理由
rakuten0811 + 1 正呀喂
anti_kong_civ + 1 在心中

總評分: 獎分 + 2   查看全部評分

7萬

掌門

ozrayyau 發表於 2019-1-7 18:02
*點解唔早D買* 呢種感覺, 喺我攞住架新開箱 mkii, 响 VF 度追住架澳航時就湧出嚟 ...

早 D 買邊有得你果部咁平 ?
機身:EM1MK2 / EP2 / TG810 / OM4TI / OM1 /  OMPC / IS3 / BESSA-L / DAYI 617 / HOLGA 612 / CANON WP-1 / POLAROID 110B / PRIMO JR
AF:8f3.5 / 7-14 / 14-35swd / 35-100 / 50-200swd / ec14
MF:16f3.5 / 18f3.5 / 21f3.5 / 24f3.5 shift / 28f2 / 50f1.2 / 50f3.5 macro / 85f2 / 135f2.8 / 135f4.5 macro / 70-200 SP LD