Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: aorsh1

[求勸敗] [回歸系列] Sony A7 定 CANON R ?

大弟子

cbaozakeruka 發表於 2019-4-30 16:13
講色彩就唔好喇, 比較主觀。 都係最老土嗰句, 自己試下先。 要清礎自己要求, 唔好買咗先話部機咁唔掂。  ...

幾支 RF 鏡都夠吸引, 不過我習慣左A7個所見即所得, 用 EOSR 我唔習慣佢要撳景深預覽先睇到效果, 同埋我鐘意邊行邊影, 我覺得呢方面 EOSR 有少少吃力
已有 1 人評分獎分 收起 理由
cbaozakeruka + 1 在心中

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

咩都玩下

1萬

準奧林宗師

kazu 發表於 2019-4-30 19:02
幾支 RF 鏡都夠吸引, 不過我習慣左A7個所見即所得, 用 EOSR 我唔習慣佢要撳景深預覽先睇到效果, 同埋我鐘 ...

所以個人使用習慣真係好重要,最緊要自己合心水,其他人嘅分享只可作參考之用。

小弟子 II

attilastone 發表於 2019-4-30 14:37
嘩!我去 showroom 試過支 R50.2 真係馬上放低,一不少心會出命案。兄弟去試要有心理準備。 ...

呢枝我用緊,老實講光學表現真係冇咩可挑剔,但正因為咁反而冇咩性格,要玩味道就唔好諗佢

小弟子 II

kazu 發表於 2019-4-30 19:02
幾支 RF 鏡都夠吸引, 不過我習慣左A7個所見即所得, 用 EOSR 我唔習慣佢要撳景深預覽先睇到效果, 同埋我鐘 ...

請教下你話 "有少少吃力" 嘅意思係....?

大弟子

ALHa 發表於 2019-5-1 18:21
請教下你話 "有少少吃力" 嘅意思係....?

只係個人感受黎,有兩個問題係我比較不滿嘅,首先就係EOSR單點對焦雖然幾快,但佢個Face Detection效能真係……,如果不停換pose同構圖係好難對到人面。 第二就係佢測光要比較長時間先穩定落黎,好多時都要成秒鐘先ok, 但邊走邊拍每張相要等佢一秒嘅話會好影響節奏。

**唔係話EOSR唔好或者影唔到靚相,只係覺得唔啱我用**

小弟子 II

kazu 發表於 2019-5-1 19:35
只係個人感受黎,有兩個問題係我比較不滿嘅,首先就係EOSR單點對焦雖然幾快,但佢個Face Detection效能真 ...

謝謝分享~

因為我一般情況下仲係用緊傳統攝影單點先對焦後構圖嘅方法,所以face detection嘅問題我個人又冇咩感受;老土人請師兄唔好見怪
aorsh1 + 1

大弟子

ALHa 發表於 2019-5-2 12:44
謝謝分享~

因為我一般情況下仲係用緊傳統攝影單點先對焦後構圖嘅方法,所以face detection嘅問題我個人 ...

唔同用法有唔同感受好正常呀,其實支RF50同RF24105我都鐘意。

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2019-5-1 19:35
只係個人感受黎,有兩個問題係我比較不滿嘅,首先就係EOSR單點對焦雖然幾快,但佢個Face Detection效能真 ...

多謝大家寶貴意見
我其實用6D 都只係淨係用中間個一點, 對焦速度不是一個我追求.
A7M2 同A7M3 又有D咩大分別要我升級呢?
soRRY 我係外國冇得去毒氣室。。。

我A7 主要都係拍片
如果係咁 可能我都係留錢買其他鏡了

6D留得低都係因為個TONE, 閃光系統同始終較無反可靠少少 [需要我都冇太多時間去研究下A7每樣功能] 同埋個MOUNT 可以玩下舊鏡..

其實而家SONY A7 用家最輕易用的閃燈系統係咩?
我用開D舊野, 永諾 1主tx 兩閃rx + 神牛960 快充JA..

http://www.facebook.com/kingleungphotography

1萬

奧林尊者

phlai 發表於 2019-4-30 11:58
我有A9同Canon鏡
請問用Sigma定Metabone好D,有無連續對焦

(就我記得)
我用緊sigma mc11, 夠我用, 同sigma 鏡拍片好似有cf

1-2年前買, 當時(以我記憶)要買個 舊firmware 1.5 / 1.6 ,  如果更新左1.9 之後佢就斷哂canon 鏡的支援, 又冇得裝返之前的.

phlai  Oh! 唔該晒  發表於 2019-5-6 16:04
http://www.facebook.com/kingleungphotography

大弟子

aorsh1 發表於 2019-5-5 06:56
多謝大家寶貴意見
我其實用6D 都只係淨係用中間個一點, 對焦速度不是一個我追求.
A7M2 同A7M3 又有D咩大 ...

A7二代同三代差異好大

續航力
M3單顆電池可以影到比M2兩粒電有多嘅張數。

操控
M3有joystick, Fn key又多, 有AF-On制, 可touch AF.

效能
連拍快,AF快,而且去到邊位都有對焦點。
如果影人為主佢個EyeAF更加係殺手級功能(M2只可以afs下開EyeAF), 鐘意影貓狗亦有獨家嘅Animal EyeAF.

静音快門
冇記錯M2應該係冇静音快門,特定場合好好用。另外M3個實體快門比二代機甚至A9都爽得多,冇哂嗰種慢半拍嘅feel.

Buffer size
如果影Jpeg, 有百幾張buffer, 12bit raw 都有80+, 應該好夠用。

雙咭
方便相同片分開,或者Jpeg同Raw分開, 又可以多份backup.

拍片
M3可拍4K, 仲係6K Sampling, 亦有1080p 120fps.

-- 分隔線 --

閃燈方面,我用緊Godox V860II + AD200, 黎緊會入埋支V1, 我覺得神牛好方便,其實幾個系統我都係Share神牛嘅燈,只係買返唔同嘅trigger就得。

至於色彩,呢樣好個人,影青春囡囡Canon jpeg 好過Sony jpeg, 影藍天我鐘意Sony多過Canon, 其他野我覺得差唔多。
aorsh1 + 1 可以的話我俾滿分

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2019-5-5 09:19
A7二代同三代差異好大

續航力

好詳盡!
咁我要做下research update 下先!
可能係放哂佢再入過a7m3 加d GM 鏡
但我想要反mon 。。
可能入a6400 keep a7m2.

好正, 好多野玩, 好身痕 lol

大弟子

aorsh1 發表於 2019-5-5 18:08
好詳盡!
咁我要做下research update 下先!
可能係放哂佢再入過a7m3 加d GM 鏡

我fd買左a6400話iso表現差過m43喎。
aorsh1 + 1 你的觀察力很強

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2019-5-5 19:12
我fd買左a6400話iso表現差過m43喎。

今日做下research,
雙修加轉接環其實又真係有d 難度。 所以都係會上a7m3
鏡群方面, 我幾滿意自己之前入的 sigma 接環 加s24-35.
放走左支canon 24-70 f4 應該正確。
keep 住左canon 50 1.4, 35F2 , sony fe 28f2 主要係因為夠輕上到穩定器玩

Sony GM 要再睇下, 好似冇咩野想要咁。。
閃燈系統夠急切, 要再研究下了 !

1萬

奧林尊者

有樣野好似幾得意。 (請睇以下爬文)

可以考慮實驗神牛(Godox)的無線收發器的產品,
在機身上使用發射器 X1T-S (Sony機身用 MI 接腳),
閃燈的接收器用 X1R-C (Canon閃燈用的熱靴座),
應該有機會實現大部分 SONY TTL 的閃燈功能,
在神牛的 X1 架構下應該能整合各家廠牌的閃燈。

True or false?

大弟子

aorsh1 發表於 2019-5-6 18:58
有樣野好似幾得意。 (請睇以下爬文)

可以考慮實驗神牛(Godox)的無線收發器的產品,

應該只可以響神牛自己嘅燈上面誇平台TTL