Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: SEVENBOY_HK

[頭暈身臖] 有關Olympus結束業務(加入官方回應)

俗家弟子

我都買左部11 pro做ultra wide, 買支2手7.5蛙都要成3K

小弟子 II

mft仍有可為,特別是有一班人真係怕重,包括小弟,攝影要享受,不一定要做苦力。
但olympus又的確有需要向FF進發,加入L mount係一個最正路的選擇,高價高階有LEICA,中階的有PANASONIC,還有SIGMA,相信鏡頭系統增長會很長。

小弟子

Ch@nSiR 發表於 2019-11-14 11:24
咁好難講落去架喎,一講畫質又到 sensor 有限制又乜又物咁

細 sensor 唔及大 sensor 一定係事實

講畫質用中幅一定好過你用GR街頭snap shot 啦 !
講畫質,打雀一定用中幅啦 !
...........

1萬

奧林尊者

nowreading 發表於 2019-11-14 12:52
講畫質用中幅一定好過你用GR街頭snap shot 啦 !
講畫質,打雀一定用中幅啦 !
........... ...

我好期待用 GFX100 黎打雀的
利申:真心
已有 3 人評分獎分 收起 理由
attilastone + 1 男人視覺刺激唔少得
sevensister + 1 男人要手感有什麼不對
nowreading + 1 仰望高級玩家

總評分: 獎分 + 3   查看全部評分

個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

小弟子 II

我比較的對象不是ff
事實上我對解像度要求吾多高,不同時期有些廠的特定型號相機會做到out of expectation的好

Olympus的底细是一個問題,我是說同牌子沒有更好選擇
而我是否需要到更advance的sensor能力,可以說這是期中一種,另一種是廠方為sensor做好做對的色彩辨別能力

在43年代,我用e500吾會覺得解像不足,色域低,只是在室內夜晚就不能拍,這機器解像好,比e1色彩淡一些,用得對的時間是風景利器,很愛kodak sensor的表現並配合om的色彩,是legend级的表現,43 om鏡頭很好,握上有實在有信心

而往後用了e3, elp1, elp5, elp6, em1, m43的用上43鏡,每次出來的畫質,只拍了一兩次便賣了,真的接受不了,我以前從來吾覺得noise是甚麼問題,因這些m43我無言了,色彩的平衡辨別能力是差差差

同期轉了會用pentax k3, k3的色彩雖然在一些環境光線上有點怪,在風景上與E500 shot per shot對比,接近了,是漸變上差上一點,如藍綠色,但已比之前m43好得多,是bb班對中學生的分別,我不知em1 mk2會有多少進步,從sample看,好像好上了不少

之後換了pentax k5ii, 可以說是另一層次,色彩分明得多了,亦更銳利,當然pentax的銳利程度比olympus差,而色彩pentax 是有自己的一套,驚喜是這k5ii對白色的寬容度,我剛與老婆一起到沙灘影合影,12時多,我想完了,太遲出門而又選了白色返光絲質.

在拍照時,有攝友來勸告太光了,在樹蔭下影效果更好,我便立即再仔细看無久曝情況下亦無爆光,回家後執相時,效果太好了,更愛我的k5,特別是興買了想買很久的1650*,真的很值,也許不是在銳利度或變形修正方面,而是細緻的過渡及色彩平衡,是達到一個經典的程度

心中影風景最好的機器是phase one p45, 這是一個心中的dream, 期待著用這底拍上一家大细的家庭照
cmos下的中幅,個人覺得無了ccd的震撼力,state of art的表現,cmos無了ccd清透厚重銳利感,個人覺得中幅不太值

攝影就好似hifi, 有點東西不能量化,色彩就像音色調音,看上去聽上去就是不同,感受過明白過的不會再想回頭
好像現在dr再高,白色都易爆似爆,但k5ii令我跌眼鏡,高光過渡出色,用過就明白,正如我沒有覺得大43差,當時的e1 e500就像用了中幅技術的小中幅,做大了鏡頭去補足sensor, 而現在细sensor强數修,對本來不是因平及輕而入大43的我,真的對現在的olympus感到難過

大弟子

Ch@nSiR 發表於 2019-11-14 12:53
我好期待用 GFX100 黎打雀的
利申:真心

我更期待pentax能出到部5440真正645中幅FF去打雀。
4433同135FF畫質差距唔夠大。
申利我分別持有近XE1 XH1 K7 K1 富士、賓德我都有玩。

1萬

奧林尊者

ttthhhkkk 發表於 2019-11-16 08:17
我比較的對象不是ff
事實上我對解像度要求吾多高,不同時期有些廠的特定型號相機會做到out of expectation ...

你講緊係唔係品牌同片幅問題
而係 CCD vs CMOS 問題
呢個問題上至中幅機都係咁
目前市場上做大片幅 CCD 只有 ON 買左果堆 Kodak CCD 生産線
CCD 只會買少見少
而且 CMOS 重點做 DR 同高感,色水只會越黎越灰
不過 CCD vs CMOS 呢個問題
一般攝影好難講好與唔好
畢竟數碼年代自己後制執色
色水可以點搞都得
但我地影天文就真係好大差距
CCD 超長曝光後的質感目前 CMOS 都係追唔上

By the way 高光問題
呢一代 Olympus 將 DR 分配在暗位
其實都係迎合市場
畢竟細片幅 DR 就係窄過人
而大部份一般用家在意暗位雜訊多過高光爆唔爆

1萬

奧林尊者

PIPIRO 發表於 2019-11-16 10:17
我更期待pentax能出到部5440真正645中幅FF去打雀。
4433同135FF畫質差距唔夠大。
申利我分別持有近XE1 XH ...

我之前有諗玩哈蘇 V
但數碼方案只有 4433
全幅 645 好難落到十萬水平……

俗家弟子

可惜pentax 全謝

小弟子

你睇番官方回應係冇直接否認之前的傳聞,點解佢唔簡單啲講會繼續生產相機唔會賣盤?個business plan 又要下一季至話畀你哋知,估計OM 而家有d野醞釀緊但未有定案,可能係outsource production 甚至乎同其他公司傾緊賣盤/入股都唔出奇,死線應該喺下一季前。

大弟子

jeremymak 發表於 2019-11-16 16:34
可惜pentax 全謝

係丫未死都要偷笑了,不過傳近 645Z快有新一代替代品。

1萬

奧林尊者

PIPIRO 發表於 2019-11-16 22:10
係丫未死都要偷笑了,不過傳近 645Z快有新一代替代品。

分分鐘又係 X1D 同 GFX 果粒

大弟子

Ch@nSiR 發表於 2019-11-16 23:41
分分鐘又係 X1D 同 GFX 果粒

希望 下代645Z係改食5440底,因為pentax個645接環本來就係夠大預左食得落5440的FF645佢就算買粒幾年前老5440底都好丫。
GFX個接環則是4433冇得再食更大了。

奧林武僧

其實d機鏡都做到好過十年前咁多,係某d取向機種有冇可能再用返CCD?

1萬

奧林尊者

PIPIRO 發表於 2019-11-17 02:15
希望 下代645Z係改食5440底,因為pentax個645接環本來就係夠大預左食得落5440的FF645佢就算買粒幾年前老54 ...

本來 Pentax 645 個系統就係 645 全幅嘛
其實佢願意出兩個片幅, 4433 底再賣 7R4 個價
比個 645 全幅升級目標比人就可以引人入局